Româna, bat-o vina!

Mă uit în jur, uneori rămân uimită de ceea ce văd. Văd oameni care au ajuns la o vârstă la care se spune că devin adulţi, dar ei nu ştiu nici măcar să scrie şi să vorbească în mod corect limba română. Cum poţi pretinde că eşti un om cultivat, cu cultură generală şi să mai ai şi pretenţii, când nici nu ştii când să foloseşti  cratima?

A greşi este omeneşte, dar a fi ignorant este de neiertat. Tot în jur, văd oameni care se jignesc destul de des şi destul de urât, aud pe stradp frânturi de discuţii cu nişte termeni destul de triviali. Respectul face parte şi el din elementele ce alcătuiesc caracterul omului.  Atunci când nu mai avem argumente viabile, începem să aruncăm cu jigniri sau mai rău, să înjurăm.

Mai există şi o altă categorie, cea care foloseşte uzual tot felul de cuvinte alambicate, considerând că asta arată şi nivelul intelectual ridicat pe care aceştia îl deţin. Numai că acele cuvinte au un rost şi sens, iar amalgamul de cuvinte nepotrivite contextului , cu tot felul de alte expresii, dă naştere la un proces de comunicare cu „handicap”.

Nu trebuie să folosim cuvinte pompoase pentru a arăta ce deştepţi suntem noi, ci trebuie utilizate corect, în aşa fel încât mesajul nostru să fie unul uşor de înţeles şi,poate că folosind cuvinte mai „sărace”, ne facem mai bine înţeleşi.

Cuvinetele fac parte din viaţa noastră, ele numesc tot ceea ce ne înconjoară, definesc sentimente. Rolul lor este unul foarte important şi de aceea trebuie acordată atenţia necesară. Ele denumesc imaginile pe care realitatea le înfăţişează, tot ce face parte din mediul social şi din spaţiul în care trăim.

Conform proverbului „vorba dulce, mult aduce”, atunci când ne exprimăm, trebuie avut în vedere tonul pe care vorbim, si, mai ales să gândim ceea ce spunem, tocmai pentru a evita posibile neînţelegeri ce ar putea surveni în urma unei comunicări „defecte”.

La inceput a fost Cuvântul, aşa cum se spune de la Facerea Lumii, el este de când omul, va trăi atât cât şi noi vom trăi, de aceea trebuie să-i învăţăm şi aflăm toate valorile şi puterile.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s