Câteva cuvinte despre tine…

Astăzi am trecut prin acel moment destul de bizar, în care trebuie să spui o frază sau câteva cuvinte despre tine. Mi se pare cel mai greu lucru cu putinţă. Am fost la un curs în limba engleză „Concepts and Meanings in Communication”, care trata tematica conceptului, lumea şi percepţia lumii a omului şi multe altele, mai mult un curs de filosofie în engleză. Foarte interesant, însă la începutul cursului am fost puşi să ne prezentăm şi să spunem câteva cuvinte despre noi şi despre curs.

Toţi cei prezenţi ne-am spus numele, anul în care suntem studenţi la facultate (cursul este în cadrul facultăţii de Comunicare şi Relatii Publice-SNSPA)şi de ce am ales cursul. Aşteptând să îmi vină rândul, mi se părea din ce în ce mai greu, pentru că nu ştiam ce exact să spun, nu ma puteam caracteriza printr-o frază, mi se părea irelevant. Evident, am spus şi eu aceleaşi lucuri.

Pot,oare, nişte cuvinte să exprime întreaga fiinţă a ta? Printr-o prezentare de acest gen reuşesc oamenii să cunoască o mică particiă din tine? Eu sunt convinsă că nu. În exemplul dat mai sus, nu am aflat sigur decât anul şi numele fiecărui, şi nici asta nu s-a reţinut complet. Acele cuvinte şi acea frază tipică nu au adus nimic nou. Era clar de ce eram toţi acolo, pentru că aveam o mică pasiune pentru filosofie, sau pentru că vroiam să ne îmbunătăţim engleza sau pur şi simplu pentru că suna bine.

Am mai fost şi în alte situaţii în care a trebuit să mă descriu în câteva cuvinte şi mi s-au părut cele mai grele situaţii. Conta dacă spuneam că sunt sociabilă, prietenoasă sau a dracului? Se putea verfica asta? Nu, erau doar nişte cuvinte spuse pentu a creea o imagine celor prezenţi, însă ea putea fi una complet falsă.

Ideea e că, mi se par inutile aceste introduceri, sunt de acord cu numele şi alte date din acestea, dar când se ajunge la caracterizarea personală a firii şi personalităţii tale, cred că fie se spun pe parcurs, fie sunt lăsate să fie descoperite de ceilalţi.

Cuvinte aleatorii puse în frază mă definesc pe mine ca om? Nu, într-adevăr oferă informaţii despre omul Eu, dar în nici un caz nu poţi rezuma un om la o frază. Evident, acum am extrapolat. În acest exemplu ni se spune de la început să zicem câteva cuvinte, pentru a-şi face cei din jur o idee.

Mai vine şi celălalt joc: descrie-te în trei cuvinte…O,păi să fie : unu, doi, trei. Şi ele sunt cuvinte:) Nu poţi rezuma viaţa şi omul la trei cuvinte, care sunt irelevante şi pot induce în eroare.

Nu sunt total împotriva acestui „ritual”, dar mi se pare irelevant şi uşor mâncător de timp, inutil. Gândiţi-vă….spuneţi câteva cuvinte despre voi…Eu aş spune simplu: câteva…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s