Fascinantul EURO 2008

INTRO

Alerg, visez, sunt în centrul atenţiei, lumea atât de mare devine atât de mică în faţa balonului de fotbal. Transpir, continui să merg, depăşesc, prind viteză, simt bătaia inimii în piept, privesc disperarea în ochii adversarului. Îmi pune piedică, mă faultează, mă ridic de pe teren, continui să cred în echipa mea şi în visul nostru, fug, mingea e la picioarele mele, sunt la doar câţiva metri de poartă. Ultimele clipe, ultimele şanse….sunt doar eu şi portarul. Se aruncă, apără, fug, cad din picioare, lovesc mingea…..loveşte bara, ajunge pe linia porţii….cade în poartă. Timpul se opreşte în loc, mingea în poartă. Întorc privirea, întregul stadion de 40.000 de suporteri explodează de fericire, la fel şi inima mea. Timpul preia coordonatele normale. Urlu de bucurie, colegii sar pe mine, totul este o stare de mare fericire. Sunt cele mai preţioase secunde şi merită să profit de ele…

Deseori, sunt întrebată de ce iubesc fotbalul, de ce am pasiunea asta atât de ciudată pentru fotbal, fată fiind. Păi, când vezi meciuri ca cel dintre Olanda şi Italia de aseară, sau cel de azi dintre Spania şi Rusia, înţelegi de ce iubesc fotbalul. Poate că reflectă personalitatea mea cel mai bine: dinamism, viteză, bucurie, creativitate, fotbalul este sportul meu, este cel care îmi oferă cele mai frumoase sentimente, chiar dacă uneori sunt dezamăgită. Pentru mine, este cel mai palpitant, frumos, fascinant sport din lume. Îl iubesc şi îmi place să mă uit, să îl trăiesc.

Revenind la EURO…. Aseară am văzut primul meci din grupa C, România- Franţa, primul nostru meci la EURO. Scorul 0-0 este foarte mulţumitor pentru noi, chiar dacă jocul nu a strălucit, aplicând o tactică precaută, defensivă. Însă este normal, având în vedere că era primul meci şi jucam cu vicecampioana mondială. Oare?!… Dacă la adresa României putem aduce critici în legătură cu jocul, cred că mai interesant este de analizat jocul francezilor, care, sincer, a lăsat FOARTE MULT de dorit, având în vedere pretenţiile echipei şi renumele pe care îl are. Meciul în sine a fost ok, însă static, lipsit de imaginaţie, fără mişcare. Dacă la noi se ştia că vom ţine mingea la picior, de la francezi mă aşteptam să ne bage în viteză. Nu, şi ei făceau la fel, staţionau. Mă aşteptam la ceva mai mult din partea lor, din partea lui Mutu, care nu prea era în apele lui, mi-ar fi plăcut să joace puţin şi Marica, în rest un meci bun făcut de ai noştri. Să vedem ce facem cu celelalte două mari adversare. După 8 ani de zile, iată că Naţionala a reuşit să scoată oamenii în stradă, să strige de fericire şi să se bucure până dimineaţa. În cele din urmă, meciul cu Franţa a fost unul bun, cu un rezultat favorabil nouă, fiind primul şi singurul egal de până acum de la această ediţie a Campionatului European. Felicitări, băieţi şi mult succes în continuare!

Ce a fost mai interesant, a fost meciul al doilea din „grupa morţii”, Olanda-Italia, care aproape că a reuşit să aducă Italia în mormânt. A fost o partidă spectaculoasă, cu goluri multe, fotbal de înaltă calitate. În final, campioana mondială Italia, a fost umilită de Olanda, care a înscris 3 goluri în poarta lui Buffon. Scor: 3-0 pentru Olanda. Nu vă aşteptaţi, nu? Sincer, pentru cei care au jucat şi pariat, cred că le-a cam dat peste cap socotelile acest scor. Italia a avut o seară proastă, în care nu le-a ieşit nimic, Olanda o zi minunată, în care au jucat peste aştepările tuturor. O echipă care pare că a născut din propria cenuşă, care a reuşit să le închidă gurilor rele şi cârcotaşilor, Van Basten arătând că încă este un maestru, alături de Van Nistelrooy, care s-a împăcat cu antrenorul şi bine a făcut, pentru că a fost omul Olandei. Analizând meciurile, Portocala Mecanică pare inamicul no.1 pentru noi, Italia îşi linge rănile, ceea ce poate fi în detrimentul nostru pentru meciul de vineri, italienii venind cu sete de joc şi dorinţă de o victorie care să facă uitată umilirea, să aducă aminte de puterea pe care o are o campioană mondială. Ne aşteaptă două meciuri grele, poate chiar cu una dintre viitoarele campioane, pentru care nu putem da nici un pronostic, surpriza fiind elementul central al acestor două dispute. Sper doar ca România să nu mai fie atât de amorţită,şi să joace la nivelul adversarilor, care sunt de mare calibru, cu tehincă de joc foarte bună, viteză fenomenală şi creativitate din plin.

Meciurile de azi au fost aşa cum mă aşteptam. Spania a făcut spectacol, cu o Rusie destul de bună, dar care nu are geniul unei echipe atât de experimentată ca Spania. Scor: 4-1 pentru Spania, dintre care 3 goluri înscrise de omul meciului Davilla,făcând astfel un hat-trick, primul de la această competiţie. Puţine momente în care Rusia a fost un pericol pentru poarta lui Cassilas. Pentru mine Spania este una dintre cele mai frumoase echipe de la acest campionat, favorită la titlu. În celălalt meci, Grecia a dovedit că este campioană europeană en titre, dintr-o simplă greşeală. Un meci slab jucat de greci, cu un portar care se vede că a ajuns la apogeul carierei, un meci şters şi două goluri primite absurd. Suedia a avut asul specific, Ibrahimovici, care a avut un meci extraordinar, plus un gol marcat. În rest, au jucat bine, sigur, fără prea mare specatcol, au obţinut punctele pe care şi le doreau. Un meci bun pentru Suedia, un meci dezamăgitor pentru Grecia şi fanilor ei.

Au trecut abia 5 zile de fotbal european, mai avem atâtea, în fiecare zi două meciuri, în fiecare zi specatcol, adrenalină, viteză, joc, tactică, noroc, talent. Toate adunate într-un stadion plin de magie, un gazon care adună visele a milioane de fani, 11 magicieni de o parte şi alta şi o minge rotundă care adună visele, speranţele, lacrimile, fericirea, zâmebetele…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s